10.02.2021 Фондът за капиталови инвестиции на ББР ще подпомага развити компании

 

"Основната цел на Фонда за капиталови инвестиции е да подкрепя иновативни и бързорастящи малки и средни предприятия – български компании, които имат установен бизнес модел", обясни Николай Димитров в предаването на БНТ "Бизнес.БГ". 

Фондът е с капитал в размер на 65 млн. лв., като има възможност да инвестира до 6,5 млн. лв. в единична сделка и да придобива до 34% от капитала на съответната компания. "До момента сме финансирали близо 10 млн. лева за 10 месеца в три фирми. Стандартна практика е да имаме представител в борда на компаниите, като той е със статут на наблюдател", допълни Димитров.

Той уточни, че пандемията не се е отразила на старта на фонда, а основната трудност е била сформирането на екип, тъй като това е доста специфична и нишова фейност и няма много специалисти в България в областта. "Но мисля, че успяхме и резултатите са налице. Обикновено структурирането на една сделка отнема между 6 и 12 месеца, а ние за 10 приключихме три и очаквам в следващите два месеца още две сделки да бъдат факт“, подчерта изпълнителният директор на ББР.

Цялото участие вижте тук

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster