Екуити фондът на ББР придобива 20% дял в "Колев и Колев" срещу 1 млн. лв.

02.02.2021 Екуити фондът на ББР придобива 20% дял в "Колев и Колев" срещу 1 млн. лв.

Материалът е публикуван във в. "Капитал"

Производителят на детски обувки "Колев и Колев" има нов миноритарен акционер с 20% дял - това е "Фонд за капиталови инвестиции", който е част от групата на държавната Българска банка за развитие. За инвестицията, която е в размер на 1 млн. лв., става ясно от вписване в Търговския регистър.

По уверенията на изпълнителния директор на компанията Иван Колев обаче това е само първи от три етапа на инвестицията, като до юни делът на фонда трябва да достигне 34%. Това бележи промяна в плановете на "Колев и Колев", която преди година възнамеряваше да е първото дружество на новия сегмент за малки и средни предприятия на Българската фондова борса BEAM. Сега този проект е замразен заради кризата.

Малки крачки към световния пазар

Набраният капитал е предимно за оборотни средства, но част от сумата ще бъде вложена за развитие на линията за бебешки буйки за прохождане. "Имаме претенции, че сме измислили тези буйки, които произвеждаме от близо две десетилетия. Те се обуват и събуват лесно и на практика са преход от чорапчето към обувката. При новородени 60 000 годишно ние продаваме 35 000 чифта буйки, което означава, че всяко второ бебе е обуто с наше изделие", казва Иван Колев.

"Колев и Колев" развива нова за компанията технология за производство на 3D плетени буйки. "Това е технология, измислена от NIKE, която се използва от всички водещи производители на спортни стоки и при която ръчният труд е сведен до минимум. Искаме да сме в крак със световните тенденции, но паралелно ще продължим да произвеждаме и предлагаме и досега познатите буйки от кожа", обясни Иван Колев.

"Нашата амбиция е да направим буйките световен продукт. Те са добре познати в България и в някои от съседните държави, но инвестицията ще ни позволи целенасочено разпространение и маркетинг на определени пазари зад граница", обясни още Колев.

Дружеството планира също да разшири продуктовата си гама с обувки и за родителите, както и с детски обувки от текстил.

Извънредното положение има двояко проявление върху компанията. Заради затварянето на 10 фирмени магазина по време на пандемията компанията ще отчете около 20% спад на оборота през 2020 г. Приходите от дейността за 2019 са били 3.6 млн. лв., като тогава също се свиват спрямо 2018 г. 4.9 млн. лв. заради отказа на компанията да произвежда обувки за чужди марки и решението да се концентрира върху развитието на собствения бранд. Но пък разчетите на мениджмънта за кризисната 2020 г. са за 2.5 пъти по-висока печалба (78 хил. лв. печалба през 2019) заради оптимизиране на разходите и ръст на онлайн продажбите.

Въпреки това обаче дружеството явно не смята да се отказва от физическите обекти и част от инвестицията може да отиде и в това направление. В средата на февруари предстои отваряне на втори фирмен магазин в Пловдив - този път в Plovdiv Plaza мол. Близка цел е отварянето на магазин и във Варна.

"До края на годината предстои пускане на сайт за онлайн продажби и на румънския пазар. Целта е през 2021 г. да отворим и поне два магазина в Румъния", съобщи Иван Колев.

Новият инвеститор

Фондът за капиталови инвестиции на ББР е създаден през 2018 г. с 65 млн. лв. капитал, но реално започва да функционира едва през 2020 г., като допреди "Колев и Колев" има само една финансирана компания.

Любопитен момент е структурата на сделката. Допреди нея акционери в компанията са Димитър Ковачев с 81.2% и основателят Иван Колев, който държи останалите 18.8%. Фондът записва 337 250 нови обикновени акции по 1 лв. Те му дават 20% дял, а този на досегашните съсобственици пада до съответно около 65% и 15%.

Освен това обаче новият инвеститор получава й една привилегирована акция за 662 750 лв. Тя му дава право да получи ликвидационен дял и да му се възстанови направената инвестиция, преди да се пристъпи към плащания за обикновените акционери. Освен това е предвиден и гарантиран дивидент 2% от печалбата, а също и право да назначи един от членовете на борда. За такъв вече е избран Ангел Хаджиев. Той е и прокурист на Фондът за капиталови инвестиции, като преди това е бил мениджър финансово консултиране в Делойт. Досега в съвета на директорите на "Колев и Колев" беше изпълнителният директор и основен собственик на козметичната компания "Лавена" Константин Шаламанов, но той е освободен.

Смяна в борсовия план

"Колев и Колев" имаше амбиция да набере 2 млн. лв. капитал през Българската фондова борса. Тя започна да работи по това преди повече от година и да е първата на новия алтернативен сегмент за МСП, където изискванията към компаниите са облекчени - BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market). Буквално преди дни технологичната компания "Биодит" направи това, като успешно набра 1 млн. лв. на BEAM при силен инвеститорски интерес.

"Направихме всичко, което се изискваше от нас. Изпълнихме всички изисквания на BEAM - регистрирахме се като акционерно дружество, направихме нужните промени в устава на компанията с цел защита на инвеститорите и правомощия на общото събрание, имахме одитирани финансови отчети, регистрирахме 500 хил. акции в Търговския регистър с идеята да бъдат продадени. Започнахме разговори с потенциални инвеститори и на практика бяхме на крачка от борсата, но заради корона кризата всичко бе замразено. Бизнес планът ни остана същият, но привлякохме инвеститор по друг път - чрез фонда на ББР", коментира Иван Колев.

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster