09.07.2021 ББР бе домакин на панела за инвестиции по време на форума „Три морета“

Обмисля се въвеждането на нов инструмент в подкрепа на иновациите

„Инвестиции в инфраструктура за икономическо развитие и растеж“ е темата на дискусията, която се проведе днес в рамките на бизнес форума на инициативата „Три морета". Събитието бе открито с изказвания на министъра на икономиката Кирил Петков, национален координатор на инициативата, министъра на търговията на САЩ Джина Рeймондо и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова. Модератор на инвестиционната дискусия беше главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски. Обсъдени бяха възможностите за финансиране на приоритетни проекти от Инвестиционния фонд „Три морета“. Участниците във форума бяха единодушни, че регионът между Черно, Адриатическо и Балтийско море ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции, благодарение на засиленото партньорство. Целта е чрез транспортна, енергийна и дигитална свързаност да се преодолее изоставането на Централна и Източна Европа в развитието на инфраструктурата, в сравнение със западната част на континента. Обсъдено беше създаването на нов инструмент в подкрепа на иновациите. Пред присъстващите топ-финансисти и предприемачи бяха представени и проектите на австрийските инвеститори Enery Development и на Международната корпорация за финансиране на развитието (DFC), Вашингтон.

В панела участваха Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства, Ян Бжежински, старши сътрудник в Атлантическия съвет, Вашингтон, Джо Филипс, директор "Инвестиции" в Amber Infrastructure Group, ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда „Три морета“ , Беата Дашинска, председател на Надзорния съвет на 3SIIF и председател на УС на Полската банка за развитие (BGK), Ричард Кьониг, главен изпълнителен директор на Enery Development, Мишел Царняк, зам.-ръководител екип в DFC и София Касидова, ръководител "Стратегически анализи и развитие" в ББР.

Вече са факт първите три инвестиции в основните области на сътрудничество – транспорт, дигитализация и енергетика, реализирани за по-малко от година. Предстои активно партньорство и при научните изследвания и иновациите за постигане на конкурентоспособност и икономически успех.

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster